Groente.jpg

Groente... zet je tanden erin!

Het eten van groente is lekker en gezond!

Veel ouders vragen zich echter af hoe ze hun kind genoeg groente kunnen laten eten. Met het thema Groente… zet je tanden erin! gaan we er met elkaar voor zorgen dat er op meer plekken groente en fruit gegeten wordt.

jogg_groente_logo_figuren.png
Maak groente het leukste wat er is
 
Gevarieerd eten is gezond. Groente is daar heel belangrijk in, omdat het voldoende voedingsstoffen, goede voedingsvezels en maar weinig calorieën bevat. Daardoor blijf je gemakkelijker op een gezond gewicht.

We eten al meer verse groente, maar vooral kinderen zouden meer groente kunnen eten. Voor kinderen van 4 – 13 jaar is de norm dagelijks 3 of meer opscheplepels (100-200 gram per dag, afhankelijk van de leeftijd). Maar soms is het best een uitdaging om een kind te verleiden om groente te eten, laat staan lekker te vinden.

Heb je behoefte aan tips? Op de site www.eetgroente.nl vind je tips per leeftijdscategorie. In de aankomende periode gaan we aan de slag door verschillende programma's en workshops aan te bieden rondom gezonde voeding, waaronder dus groente- en fruit. 

Ook op onze socials geven we regelmatig tips rond voeding. Volg ons dus voor meer inspiratie.

 

 

JOGG-thema’s binnen ‘groente zet je tanden erin’ kunt u hier vinden:

 

Trommel zonder Rommel Trommel zonder Rommel logo.jpg

Met de campagne Trommel zonder Rommel, willen we ouders inspireren om hun kinderen gezond eten en drinken mee te geven naar school. Kinderen die gezond eten en drinken zitten lekkerder in hun vel, hebben meer energie en kunnen dus beter presteren op school. SenW heeft hiervoor een eigen idee bedacht om te implementeren op scholen. Zo zijn er scorekaarten en stickers ontwikkeld die leerkrachten kunnen gebruiken in de klas om zo meer te focussen op gezonde voeding. Hierbij wordt er geen beleid aangepast maar wordt gezonde voeding alleen maar gestimuleerd.

Aansluitend op dit JOGG-thema wordt de campagne ‘Trommel zonder Rommel’ gedraaid. Een één week langdurige campagne waar bij er in 4 supermarkten (PLUS Waarder, Jumbo Koster Reeuwijk, Jumbo Vromade Bodegraven en Jumbo Raadhuisplein Bodegraven) een kraampje staat waar kinderen t/m 12 jaar hun broodtrommel mogen vullen met gezonde snacks. In 2024 hebben 18,3% van de basisschoolkinderen meegedaan aan de campagne, wat uitkomt op 602 kinderen.

Tijdens de campagne ‘’Trommel zonder Rommel’’ in verschillende supermarkten in de gemeente, hebben uiteindelijk vijf scholen meegedaan met het JOGG-thema ‘Trommel zonder Rommel’.

Trommel zonder Rommel - SenW en deelnemende supermarkten.jpeg

 

 

Hortus Populus.jpg

Hortus Populus is een tuin gelegen aan het Limespark in Bodegraven. Hier worden groenten, kruiden en bloemen geteeld voor lokale verkoop. Zij bieden een lespakket aan voor scholen waarbij kinderen dingen leren over moestuinen. Hierbij wordt verbinding gelegd met de natuur welke in relatie gezet wordt met je fysieke en mentale gezondheid. Dit wordt gedaan aan de hand van de 4 seizoenen. Zo leren kinderen tegelijkertijd dingen over de natuur maar ook over hoe om te gaan met verschillende emoties.

De serie bestaat uit 16 lessen. 4 lessen per seizoen, hiervan worden drie lessen door de leerkracht in de klas gegeven en 1 les is op de Hortus Populus die wordt verzorgd door medewerkers van de Hortus Populus. Bij de lessenserie hoort een leskist, waarin alle materialen zitten die voor de uitvoering van de lessen nodig zijn.

Klik hier voor meer informatie over de lessen in de verschillende seizoenen

 

 

EU-schoolfruit

EU-Schoolfruit stimuleert kinderen samen in de klas fruit en groente te eten. Deelnemende scholen ontvangen 20 weken lang iedere week 3 porties groente en fruit voor alle leerlingen. En dat helemaal gratis dankzij financiering van de Europese Unie.Meer informatie?

Kijk op de site www.euschoolfruit.nleu-schoolfruit.png

 

 

Wie jarig is viert feest

‘Wie jarig is viert feest!’ Zet de jarige in het zonnetje door een feestbeleid in plaats van een traktatie beleid. Het idee is even wennen, maar uiteindelijk biedt een overstap van traktatie beleid naar feestbeleid, tal van voordelen. Zo doen financiële verschillen tussen ouders er niet meer toe, zijn er geen discussies over de grootte of inhoud van een traktatie en hebben ouders geen stress bij het maken of kopen. Kinderen hoeven geen traktatie meer te weigeren vanwege geloofsovertuiging of allergie. En geen traktatie is bovendien gezond en goed voor het milieu.
Doormiddel van feestkaartje kunnen de kinderen zelf hun verjaardag invullen. Bijvoorbeeld met een kaartje ‘een kwartiertje extra buitenspelen’

Voor meer informatie kijk op de site: www.wiejarigisviertfeest.nl

wie jarig is viert feest.png